Invazní druh

09.12.2015 21:43

Když už jsem se tady včera trochu rozepsal, jak jsou na tom labutě v Německu, tak si myslím, že bych se měl i zmínit, jak si labutě vedou v Severní Americe.

Původním druhem je zde labuť trubač (Cygnus buccinator). Vyskytuje se zde ale i labuť velká, která tady byla uměle vysazena jako okrasný druh. Překlad jejího názvu v anglickém jazyce je tichá labuť  Tady je alespoň vidět, že latínské názvy zvířat a rostlin mají i vdnešní době ještě nějaký smysl. Na mnoha místech Severní Ameriky se vyskytují tyto druhy labutí společně.  V současnosti je ale situace taková, že labuť velká je považována za invazní druh, který se nekontrolovaně přemnožil. Jsou na tom podobně jako u nás nutrie říční. Také se na ně lidé chodí z radostí dívat, přikrmují je, ale přitom odbornící poukazují na to, že se přemnožily a škodí svým hloubením nor na březích řek.

Labuť velká způsobuje především starost městu New York, kde si lidé stěžují, že je labutě v období hnízdění v parcích napadají. Bylo v plánu, že labutím budou vejce na hnízdech propichovat.  Někteří obyvatelé se ale postavili na stranu labutí a snaží se na tuto problematiku upozornit širokou veřejnost.

Doufám, že tato záležitost dopadne v rozumné míře a že nedojde k úplnému vyhubení labutě velké na tomto kontinentě.

Zde se můžete podívat na docela aktuální článek přímo z města New York:

https://www.dec.ny.gov/animals/7076.html